Info

Flytt-Anders flyttkalender

En flytt kan vara en hel djungel för den ovanedet är så mycket man måste ordna med, för att inte tala om att man under en period måste ta hand om två hem samtidigt. Sanningen är dock att man helst vill strunta i det gamla huset och endast fokusera på det nya. Vi på Flytt-Anders har stor erfarenhet av allt som en flytt innebär, och har därför tagit fram denna smidiga flyttguide för att hjälpa dig på vägen till ditt nya hem.

3 månader i förväg

Du som har hyresrätt bör komma ihåg att skriftligt säga upp hyreskontraktet. Om du flyttar innan hyrestiden gått ut bör du tänka på att du har ansvar för lägenheten hela den resterande tiden och kan tvingas att betala dubbel hyra om du inte ser till att hyresavtalet avskrivs. T.ex. om en hyresgäst flyttar in under denna period.

 • Ska du flytta ihop med någon? Fundera på att upprätta ett samboavtal som reglerar uppdelningen av era ägodelar i fall att ni inte önskar vara tillsammans i framtiden.
 • Ska du flytta hemifrån? Då har du säkert med dig en hel del husgeråd och arvegods. Vänta med alla nya inköp tills du installerat dig i ditt nya hem, och börja då med de grundläggande prylarna. Inredningen kan vänta tills du har allt det du verkligen behöver!

30 dagar innan flytten

Det första du måste göra är att bestämma om du ska anlita professionell hjälp eller sköta flytten själv. Flytt-Anders har flera bra erbjudanden bland vilka du kan välja det som passar dig bäst. Vi utför även flyttstäd och hyr ut flyttkartonger till dig som behöver det – tala om att skaffa hela paketet!

 • Smarta tipset: Glöm inte att ringa och boka tid – helst 30 dagar i förväg, så att du kan vara säker på att hjälpen kommer precis när du behöver den.

15 dagar innan

Skaffa allt det du behöver för att packa – flyttkartonger, makulatur, bubbelplast, tejp och spritpenna. Börja även planera packningen genom att sortera bort de ägodelar som du inte kommer att använda under den kommande tiden, till exempel det du samlat i förrådsrum, garage, vind eller källare.

 • Smarta tipset: Eftersom du ändå går igenom alla dina ägodelar, fundera på vilka du kan ge bort, slänga eller göra dig av med. Ta inte med gammalt skräp till ditt nya hem!

8 dagar innan

Enligt lag är du skyldig att genomföra en adressändring och en flyttanmälan. Detta bör du ordna minst en vecka innan flytten. Kontakta Skatteverket och lämna in uppgifter om din nya adress samt det datum du tänker flytta. Eftersom det kan ta en tid innan Skatteverket meddelar andra företag om din adressändring, kan det vara bra om du själv tar kontakt med de företag och organisationer hos vilka du har prenumerationer eller abonnemang, som tidningar, banker, energibolag och försäkringsbolag.

 • Smarta tipset: Meddela försäkringsbolaget om din nya adress och ställ frågor om de villkor som gäller före, under och efter flytten.

7 dagar innan

När det fattas en vecka till flyttdagen bör du säga upp alla dina gamla abonnemang och fixa nya. Beställ telefonflytt, säg upp gas- och elabonnemang och teckna nya. Säg upp gamla bredband- och TV-avtal, och hör för dig om vilka möjligheter som öppnas åt dig i ditt nya hem (kabel-TV, mobilt bredband, osv).

 • Smarta tipset: Tänk efter om du verkligen behöver fast telefon, eller om det räcker med mobilen. Det går att spara en hel del genom att utvärdera tjänster och avgifter.

6 dagar innan

Börja packa! Gå igenom alla rum och packa ner allt som du inte ska använda under de närmaste dagarna, som tavlor, extra handdukar, köksgeråd som sällan används, böcker, eller vissa av barnens leksaker. Kom ihåg att emballera alla ömtåliga saker noggrant – i makulatur eller bubbelplast, filtar och lakan.

 • Smarta tipset: Packa inte för tungt. En kartong kan fyllas till hälften med böcker, och resten med kuddar eller gosedjur.

5 dagar innan

Samla ihop allt som har större värde: dyrbara smycken, värdehandlingar och bankböcker. Stoppa dessa i en väska för sig som du tar med dig i ditt eget handbagage.

 • Smarta tipset: Se till så att du har alla nycklar på plats! Till det nya och det gamla huset, garaget, bilen, kassaskåpet, med mera. Fäst dem alla på samma knippa och stoppa ned dem i väskan med värdesaker.

4 dagar innan

Gå igenom checklistan en gång till och ta vara på allt du missat. Börja småstäda lite – torka av tomma ytor, forsla bort skräp från gården och stapla alla färdigpackade kartonger nära dörren, så att du får en klar blick över utrymmet och märker om du glömt något.

 • Smarta tipset: Skriv och posta flyttkort till alla du tycker om!

3 dagar innan

Gå igenom dina ägodelar och packa ihop en väska med allt du kommer att behöva under närmaste tiden. Kom ihåg att det ska vara mat och kökssaker, sängkläder, kläder och toalettgeråd. Packa som om du skulle åka iväg på semester ett par dagar. Verktygslådan bör även vara nära till hands.

 • Smarta tipset: Töm kylen! Ät upp det som inte går att spara, så är den klar att frostas av och torkas ur dagen innan flytten.

2 dagar innan

Packa ihop köket: stapla porslinet på högkant med makulatur emellan, och stapla kartongerna tre och tre. Glöm inte gardiner och klockor!

 • Smarta tipset: Märk alla flyttkartonger för innehåll och destination – så slipper du röran när det ska packas upp.

1 dag innan

Se till så att alla kartonger är färdiga att bäras ut.

 • Smarta tipset: Ta det lugnt! Du är nästan klar.

Flyttdagen

Var på plats och njut av att låta Flytt-Anders personal ta hand om alltihop. Du kan ju bjuda på lite fika om du känner för det – det uppskattas säkert och det gör arbetet trevligare.

Dagen efter

När vi på Flytt-Anders kommer för att flyttstäda, måste lägenheten vara alldeles tom. Åk dit i förväg och kontrollera alla rum . Du kommer lättare att lägga märke till det du missat – som den gamla mormorstavlan på väggen som du glömt för att den alltid suttit där, eller minstingens favoritnalle som kastats in i garderoben och i all hast förbisetts.

Back to top