Info

Pianoflytt

Pianoflytt i Linköping

Vid pianoflytt bör pianot hanteras av 2-4 personer, samtliga försedda med bärselar.En Pianoflytt är svår. Särkilt om man inte har någon tidigare erfarenhet av jobbet. En felaktigt utförd sådan kan föra med sig en hel rad negativa konsekvenser som förstörd rygg, skadade fötter, ruinerat piano, repat golv/trappor – och i värsta fall allt på samma gång.

Du som värdesätter ditt fina instrument gör därför rätt i att anlita flyttexperter för att genomföra din pianoflytt i Linköping med omnejd. Vi forslar ditt piano på ett korrekt sätt till ditt nya hem. Det krävs redskap, rätt teknik och erfarenhet om flytten ska lyckas.

Redskap och hjälpmedel vid pianoflytt
Pianot bör hanteras av 2-4 personer, samtliga försedda med bärselar. Dessa ska vara starka och ha en justerbar bärrem vilken surras i pianomattan, en särskild sele som läggs under pianot.

När denna del klarats av kan bärarna justera remmarna för att anpassa dem till utifrån längd och bärare.

När pianot ska flyttas inomhus och på plant underlag kan man även använda en rullbräda, till exempel i en lång korridor eller från ett rum till ett annat. Detta skyddar golvet från fula repor och gör hela projektet lättare.

Rätt teknik
När bärarna är iklädda bärselarna och pianomattan är på plats under pianot, börjar förberedelserna. Bärremmarna dras genom mattans öglor, och selen justeras så pass mycket att varje bärare kan stå rakt när pianot är lyft. Det är viktigt att komma ihåg att pianot bör lutas framåt mot tangenterna för att viktfördelningen ska jämnas ut, eftersom pianon är tyngre närmast baksidan. Instrumentet bör inte lyftas onödigt högt. 5-10 cm från golvet räcker i allmänhet för att komma över trösklar och andra hinder.

När det kommer till frakten fungerar det utmärkt att lägga pianot på rygg. Pianot lyfts med ryggen mot lastytan tills bärarna kan tippa det på rygg. Den sista biten klaras genom att några bärare drar i mattan medan andra knuffar på från andra sidan. När det väl har baxats upp på flaket ska pianot surras fast ordentligt med spännremmar så att det inte glider iväg åt olika håll. Slutligen ska lasset köras – långsamt. Har man en större bil vilket flertalet flyttfirmor har, kan man sänka bilens lastbrygga och ställa dit pianot innan man hissar upp bryggan och bär in pianot.

Viktigt att komma ihåg är: Flytta aldrig pianot när det regnar eller duggar! De flesta äldre modeller är belagda med spritlack som lätt skadas av vatten. En pianoflytt inom Linköping eller till någon annan stad har ofta jämn inverkan på stämningen. Räkna med att ringa en kunnig pianostämmare efter flytten för att åter kunna njuta av att spela.

Pianoflytt i trappor
Ett piano som kraschar ner för en trappa ger ifrån sig ett fruktansvärt oljud – med en lätt vemodig musikalisk klang: pianots garanterat sista melodi. Risken är också stor att någon funnits i vägen på denna pianots hädanfärd och fått sig en farlig törn. För att undvika en sådan tragedi är det viktigt att veta exakt hur man ska bära sig åt. De personer som bär den nedre delen bör kompensera lutningen genom att dra åt den justerbara bärremmen så mycket det går. Bärarna bör vara fokuserade på uppgiften – eftersom ryggen på pianot är den tyngsta delen, kan det lätt hända att det vaggar och slår i väggen på vardera sida. Pianoflytt är en konst som kräver erfarenhet och övning.

Rullbräda under pianoflytt
När man använder rullbräda är det lätt att man blir alltför entusiastisk och låter det gå för fort. En bra regel är: kör brädan långsammare än vad som verkar nödvändigt! Ett piano som åker i full fart genom ett rum stannar inte automatiskt när det kommer fram till dörren eller ska svänga. Det är mäktiga rörelse-energier som satts igång. Undvik även eventuella skador på dörrkarm och instrument genom att vaddera kanterna med ett mjukt material. Kom dock ihåg att inte tejpa fast det! Tejp och pianon trivs INTE ihop då lack och ytbehandling kan skadas.

Erfarenhet av pianoflytt i Linköping
Den tredje beståndsdelen som behövs för att din pianoflytt skall bli fulländad är erfarenhet – och denna skaffar man genom att utföra en sådan flytt gång på gång. Eftersom Svensson vanligtvis flyttar sitt piano högst en eller två gånger under sin livstid, krävs det riktiga experter för att få hjälp att klara av det ordentligt. Det är här vi på Flytt-Anders kommer in. Vi har både tekniken och utrustningen samt erfarenheten som behövs. Anförtro ditt piano eller din flygel åt oss – och invänta lugnt dess ankomst i ditt nya hem!

Du som undrar om kostnaden för pianoflytt i Linköping kan kontakta oss för information.

Back to top