Info

Checklista inför flytten

Den stora flyttdagen nalkas och stressen börjar märkas av. Dock behöver inte det gamla mottot ’det finns alltid något som går sönder i en flytt’ vara sant i ditt fall. Med noggrann planering kommer allt att gå som smort, och din bästa vän i detta fall är checklistan. Med hjälp av en sådan kommer du att bli färdig med alla detaljer i tid, och på så sätt minimera både stressen och motgångarna kring själva flytten. Skriv gärna ut den och bocka av punkterna efter hand.

 • Beställ flytthjälp
  Boka din tid hos oss på Flytt-Anders 30 dagar innan flytten. På så sätt försäkrar du dig om att få hjälp när det passar dig – innan det blir fullbokat. Vi har dessutom diverse emballage som behövs när du ska packa, som flyttkartonger, papper, och bubbelplast. Tveka inte att kontakta oss för hjälp med detta.
  Boka även flyttstädning drygt en månad i förväg – annars blir du stående med städjobbet hängandes över dig och flyttdagen som ett regnmoln på semestern. Flytt-Anders erbjuder komplett flyttstädning som utförs dagen efter att du flyttat ut ur ditt gamla hem.
 • Byt elavtal
  Detta kan du göra 14 dagar innan utflyttningsdagen. Ring ditt gamla elnätsbolag och gör en utflyttningsanmälan. Då skrivs elnätsavtalet över på den nye ägaren eller hyresgästen. Ring även till det elnätsbolag som äger elnätet dit du flyttar och gör en inflyttnings-anmälan. I denna meddelar du datum för inflyttningen. Byt elbolag om det passar dig och ta reda på ditt nya områdes-ID samt anläggnings-ID.
 • Säg upp ditt bredbandsavtal
  Om ditt aktuella bolag även erbjuder sina tjänster på din nya adress kan du flytta med ditt nuvarande avtal. Annars brukar avtalet brytas när du flyttar, och då blir det till att fixa nytt avtal snarast möjligt. Oavsett vad du väljer att göra bör du ringa upp ditt nuvarande bolag – cirka 14 dagar innan – och meddela att du ska flytta.
 • Adressändra
  Du är skyldig att göra en adressändring när du flyttar. Gör detta när det är 8 dagar kvar till flytten. Du kan kontakta Skatteverket och göra en flyttanmälan direkt. Eftersom det kan dröja lite innan de företag du har en relation till får en uppdatering om din adressändring, är det bäst att du kontaktar dem själv – till exempel post, banker, tidningar och försäkringsbolag. Passa även på att fixa dessa detaljer:
 1. Beställ eftersändning av post – annars returneras den automatiskt till avsändaren från och med det datum som den nye ägaren är skriven på din gamla adress.
 2. Sophämtning – kontakta kommunen du flyttar till för att få information om de olika alternativ som finns, samt vad som gäller i kommunen.
 3. Vatten, gas och el: teckna nya abonnemang och säg upp de gamla. Slutavläsningen ska göras på flyttdagen – både i gamla och nya boendet.
 4. Hemförsäkring: Kolla dina flyttvillkor och kontakta ditt försäkringsbolag. Fråga om de villkor som gäller under flytten och förse dem med detaljer om ditt nya boende.
 • Flytta telefonen
  Detta gör du 7 dagar innan flytten. Ett tips är att fundera på om du verkligen behöver fast telefon i ditt nya hem – det kanske räcker med mobilen? Annars kan du helt enkelt kontakta din telefonoperatör för att flytta ditt nummer. Kommer du fram till att du behöver ett nytt telefonabonnemang – upprätta då ett på din nya adress.
 • Säg upp ditt TV-abonnemang
  Kontrollera även vad det finns för möjligheter i ditt nya hem (kabel-TV, TV via bredband, osv.). Jämför alltid olika leverantörer innan du gör ditt val. Detta kan du göra när som helst under veckan innan flytten.
 • Packa
  Lämna inte packningen till sista dagen. Följ detta schema i stället om du inte bokat packning hos Flytt-Anders:

6 dagar kvar till flytten
Packa allt som förvaras i vind, källare, förråd och garage, allt som du inte använt på länge. Fundera på om du kan göra dig av med vissa prylar – det blir lättare att inreda ditt nya hem om du har mindre prylar med dig. Stapla ihop kartongerna mitt i rummet och skriv vad de innehåller samt vilket rum de ska till i ditt nya hem.

5 dagar kvar till flytten
Samla ihop alla dina värdesaker och värdepapper (smycken, bankböcker, m.m.) Lägg dem i ditt handbabage.

3-4 dagar kvar till flytten
Packa ner allt du inte behöver under närmaste tiden (kläder, böcker och andra småprylar.

2 dagar kvar till flytten
Packa ihop köket – porslin, glas inpackade i makulatur, andra redskap, gardiner och lösa hyllor.

1 dag kvar till flytten
Rulla ihop alla mattorna och organisera möblerna så att det blir lätt att få upp dem på flyttbilen. Se till så att du har alla husnycklar på plats.

Flyttdagen har till slut kommit och du är redo. En sista detalj: Plocka in allt du kommer att behöva de närmaste dagarna i handbagaget och ta med det i din egen bil.

Back to top