Info

Guide för flyttpackning

Flyttguide för bättre flyttpackning.Det är inte bara att stoppa prylar i kartonger och hoppas på det bästa – man måste följa vissa riktlinjer om packningen ska gå rätt till. Denna guide kommer att hjälpa dig klara av packningen på ett enkelt och smidigt sätt som även underlättar inredningen av det nya huset och reducerar flyttstressen.

Detta ska du inte packa

Dra inte in gammal smuts i det nya huset. Ska du packa saker som länge legat i förvaring bör du rengöra dem först – så sparar du tid och energi och håller det fint längre i det nya huset.

När du går igenom alla dina ägodelar kan det dessutom vara bra att tänka på om du verkligen behöver dem eller ens vill ha kvar dem. Kanske någon annan kommer att ha större glädje av dina prylar än ditt nya förrådsrum? Prylar du inte längre önskar kan säljas på loppis eller online – du tjänar en hacka och grejerna får nytt liv.

I flyttkartongerna ska du inte heller stoppa in de saker du kommer att behöva under och direkt efter flyttdagen, som kläder och matlagningsgrejer. Dessa kan du lägga undan i en resväska som får följa med i din egen bil i stället för att åka med flyttlasset.

Kom ihåg: märk varje kartong tydligt för innehåll och destinationsrum.

Först upp: Garage och förrådsrum

Drygt en vecka före den stora flyttdagen kan du börja packa de saker som används minst i ett hushåll, och dessa befinner sig ofta i garaget eller förrådsutrymmen som vinden eller källaren. Följ dessa riktlinjer:

  • Töm alla apparater och maskiner på drivmedel och förvara dem upprätt i kartonger.
  • Packa inte för tungt – en kartong som är fylld till hälften med t. ex. gamla böcker kan fyllas på med handdukar eller gosedjur.
  • Otympliga saker som gräsklippare eller cyklar är svåra att packa utrymmeseffektivt – så tveka inte med att be om hjälp om du behöver det.

Vardagsrummet nästa

Här finns alla de saker som inte tjänar till mycket annat än att glädja vår tillvaro – så det kan du packa ner långt innan flyttdagen utan att det går större nöd på dem eller dig.

  • Börja flyttpacka allt du inte använder – filmer, prydnadsföremål, böcker, gardiner… Tänk på att prydnadssaker i glas eller porslin bör lindas in ordentligt i silkespapper och packas i mindre kartonger för att undvika att de skadas.
  • Montera ner möbler som t. ex. bokhyllor. Tejpa ihop de olika delarna och märk för var skruvarna ska sitta. Förvara dessa i en påse eller ask som du tejpar fast på hylldelarna.
  • Möbler med utstående eller klumpiga delar ska helst också monteras ner.
  • Lådorna på förvaringsmöbler ska tömmas helst och tejpas fast så att de inte åker ut eller tar skada på annat sätt under flytten, och för skåpsluckor gäller samma regel.
  • Har du krukväxter? Skydda dessa genom att skaffa skyddsnät i trädgårdsbutiken – och ta helst med dem själv i bilen.

Skydda din teknik

TV, radio, datorer, TV-spel… Något ömtåliga grejer som inte får packas hur som helst. Och alla dessa sladdar som trasslar till sig! Tejpa ihop alla samhörande sladdar så att de inte får en chans att ställa till med något. Skydda skärmar och dylikt med bubbelplast – om du har kvar originalförpackningen så är det ju bara att stoppa in dem där.

Nästa stopp: Sovrummet

Tänk efter vilka saker du kommer att behöva de närmaste dagarna, och låt bli dem – resten kan du lätt få bukt med så här:

  • Extra lakan och handdukar kan användas för att skydda ömtåliga grejer som vaser, lampor eller andra prydnadssaker. Kuddarna använder du för att fylla ut de kartonger som du stoppat tunga saker i.
  • Kläderna som hänger i garderoben fixar du lätt så här: Dra en sopsäck över en bunt kläder och lirka fram galgkroken genom ett hål i botten. Tejpa ihop galgkrokarna – när du kommer fram till det nya huset hänger du in galgarna direkt och klipper bort både påse och tejp.
  • Mattor och dylikt kan du helt enkelt rulla ihop och binda med ett snöre.

Packa ner hemmets hjärta: Köket

Köket – den plats där familjen samlas för att äta gott och njuta av att vara tillsammans. Här finns det grejer du kan flyttpacka från början, och annat som absolut måste vänta till sista dagen. Så här gör du:

  • Packa först ner allt du inte absolut behöver: finporslin, extra apparater och annat geråd, gardiner och mattor. Spara några enstaka saker du kan använda till att fixa enkla måltider den sista dagen.
  • Ömtåliga saker (och av detta finns det gott om i köket) mår bäst av att packas ner i mindre kartonger först. Dessa staplas senare i flyttkartongerna.
  • Porslin och glas ska du slå in i makulatur (skyddspapper) eller bubbelplast. Tidningspapper är ett sämre alternativ som sparar pengar men skapar mer arbete – då det lämnar fläckar på porslinet och det måste diskas igen.
  • Packa tallrikar på högkant med makulatur emellan. Knyckla ihop lite papper och lägg i botten på kartongen så får du dem att stå stadigare.
  • Större apparater som diskmaskin osv. som du ska ha med dig ska kopplas ur och in igen av en fackman för att garantin ska gälla och olyckor undvikas.

Glöm inte badrummet!

Precis som köket innehåller badrummet saker av dagligt behov. Lämna därför detta rum till sist, och packa ner det gradvis:

  • Packa ner mediciner och dylikt i en tydligt märkt kartong som du förvarar på ett lättillgängligt ställe ifall någon blir sjuk.
  • Tvättmaskin och torktumlare ska kopplas ur av en fackman så att garantin kan fortsätta att gälla.
  • Lämna de nödvändigaste hygienartiklarna framme – dessa stoppar du in i en necessär så att de finns till hands på flyttdagen.

Den stora dagen

Du har gjort ditt – nu är flyttdagen framme, och med den vi på Flytt-Anders. Överlåt arbetet åt oss, och invänta flyttlasset i ditt nya hem, där du om ett par timmar kan börja förbereda detta nya kapitel i ditt liv genom att packa upp alla kartonger som smidigt nog ställts in på rätt plats, tack vare dina tydliga lappar.

Back to top